We houden ervan: grote raampartijen die het zonlicht binnen laten! En hoewel we graag genieten van het licht dat binnenkomt, kan het soms best irritant zijn dat voorbijgangers makkelijk naar binnen kunnen kijken. Daarom is het van belang dat je beschikt over de juiste raambekleding. Hieronder staan drie soorten raamdecoratie waarmee je zelf de lichtinval en privacy op elkaar kunt afstemmen

Jaloezieën

Het grootste voordeel van jaloezieën is dat de lamellen verstelbaar zijn. Zo kun je dus zelf bepalen hoeveel licht er binnen komt en in hoeverre mensen naar binnen kunnen kijken. Jaloezieën zijn verkrijgbaar in twee soorten: horizontale en verticale jaloezieën. De horizontale zijn gemaakt van hout en aluminium. De verticale jaloezieën bestaan uit stof. In beide gevallen kun je de lamellen kantelen. Voor een precieze balans tussen voldoende licht en nauwelijks inkijk wordt aangeraden de lamellen half te kantelen.

Gordijnen

Ook gordijnen zijn een goede manier om inkijk te voorkomen en toch genoeg licht toe te laten. Dan gaat het wel specifiek om half-transparante gordijnen. Je kunt amper door de gordijnen heen kijken, maar toch komt er veel licht binnen. Zo kun je optimaal genieten van je privacy, zonder dat het snel donker wordt. Vooral wanneer je niet per se van het uitzicht hoeft te genieten, zijn half-transparante gordijnen goede optie en zeker het overwegen waard.

Plisségordijnen

Tot slot zijn daar de plisségordijnen. Plisségordijnen vouwen zichzelf op bij het openen en zorgen ook nog eens voor sfeer in je woonkamer. Ze hebben een elegante uitstraling. Bij de optie ‘top-down bottom-up’ kun je ze van boven en onder bijstellen. Op die manier kun je precies bepalen hoeveel licht er binnenkomt, en waar (via de bovenkant, de onderkant of allebei). Voor extra verduistering is het ook mogelijk om dubbele plisségordijnen te nemen.

Share.

Comments are closed.